Ik ben Gert-Jan Lagerweij en ik ben pluimveehouder in Buurmalsen. Samen met een aantal van mijn Betuwse collega's en met ondersteuning van boerencoöperatie Local2Local willen wij met jou heerlijk vers, gezond en betaalbaar voedsel realiseren voor iedereen, voordeliger dan de supermarkten.
Local2Local is een boerencollectief uit de Kromme Rijnstreek, Utrechtse Heuvelrug, Betuwe en het Eiland van Schalkwijk dat de handen ineen heeft geslagen om eerlijk en gezond lokaal voedsel in de regio bereikbaar te maken. Zij zijn trots op hun heerlijke, gezonde en eerlijke producten en zij willen een belangrijke speler worden in de Utrechtse regionale voedselmarkt.
Local2Local onderscheidt zich van andere initiatieven door een afgestemd, betaalbaar assortiment van verse en lokaal geproduceerde producten die volledig aansluiten bij de levensstijl van burgers. Producten die het hele jaar beschikbaar zijn, gedragen door sociaal ondernemersschap.
De kracht van de coöperatie ontstaat uit haar waarden, overtuiging, relatie met de omgeving en persoonlijkheid. De huidige voedselcultuur is eindig en Local2Local herdefinieert de keten vanuit een oorspronkelijk perspectief. Local2Local herstelt de traditionele verbinding tussen burger, boer en de landelijke omgeving.
Local2Local is een initiatief van Stichting Terecht Anders, Amped en Van Garderen Zachtfruit en wordt gevormd door meer dan 40 producenten uit de Kromme Rijnstreek, Utrechtse Heuvelrug, Betuwe en het Eiland van Schalkwijk. De partijen vullen elkaar aan en brengen elk een eigen specialisme. Deze samenwerking is klaar voor de toekomst.
Centraal gelegen in het mooie Betuwse landschap, te midden van Oranjestad Buren, Glasstad Leerdam en Fruitig Geldermalsen, vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt het Betuws Wijndomein ambachtelijk en duurzaam, met respect voor mens en dier.
Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige wijnen voortgebracht. Reeds vanaf het begin heeft het Betuws Wijndomein zowel nationaal als ook internationaal op diverse concoursen medailles weten te behalen. Een resultaat om trots op te zijn! De wijnbouw in Nederland is groeiende; er is zo’n 250 hectare wijnbouw, verdeeld over ca. 175 wijngaarden. Het Betuws Wijndomein is, met haar 6 hectare (ruim 16.500 stokken), een van de grotere wijngaarden van Nederland.
Pluimveebedrijf Lagerweij is een modern scharrelkippenbedrijf. Wij werken met de nieuwste en milieuvriendelijkste methoden om scharrelkippen te houden. Onze overheerlijke eieren zijn voornamelijk bestemd voor supermarkten en de voedingsmiddelenindustrie, maar komen via onze huisverkoop en eierautomaat ook bij de consument terecht.
Onze eierautomaat is een uniek systeem. Op deze manier hebben consumenten snel en makkelijk toegang tot onze eieren. U kunt met uw auto of fiets tot vlak bij de automaat komen en afname werkt zoals u kent van de frisdrank- en snoepautomaten. De automaat selecteert zelf de volgorde van uitgifte, dus u hebt altijd verse producten.
Door de grote hoeveelheid mais in het voer worden de eieren als MAIS-eieren verkocht en ze zijn te herkennen aan de donkere kleur van de dooier. Wij houden ongeveer 45.000 kippen en deze komen op een leeftijd van 17 weken bij ons bedrijf aan en blijven ongeveer tot week 80. Rond de 20e week begint de eierproductie op gang te komen.
In 2010 is ons bedrijf volledig gerenoveerd en wij voldoen aan het Besluit Huisvesting 2013. Dat betekent dat alle omstandigheden m.b.t. voeding, klimaat, water, verzorging en dierwelzijn perfect zijn, zodat de kippen goed en gezond kunnen presteren.
Buntfruit is een jong familiebedrijf, maar waar een paar generaties hard aan gewerkt is. Het is van origine een fruitteeltbedrijf dat hoogwaardig fruitproducten teelt, koelt en verpakt. Het telen doen we op 3 locaties. Deze locaties liggen in een straal van 30km uit elkaar.
De producten die we telen is een mix van appels, peren en steenfruit. Dit fruit wordt geteeld in de Betuwe en in de Kromme Rijnstreek. Beide streken staan bekend om hun geschikte grond wat mede de smaak en de kwaliteit van het product bepaald. Verder is de aandacht die gegeven wordt aan de teelt een belangrijke factor om een goed product te oogsten. Onze producten worden geteeld en verwerkt volgens de eisen van de Globalgap-certificering.
Appels en peren
De appels en de peren worden in de wintermaanden gesnoeid en waar nodig wortel gesneden. In de lente en zomer wordt het gewas bemest en beschermt tegen allerlei insecten, schimmels en andere vijanden die de kwaliteit bedreigen. Wanneer de vruchten zich beginnen te vormen aan de boom vindt er ook een kwaliteitsdunning plaats. De vruchten waarvan al duidelijk is dat het niet aan de eisen gaan voldoen, worden al verwijderd. Hiermee probeer je zo’n hoogwaardig mogelijk product te telen. De boomgaarden zijn voorzien van vertigatie en beregening. Hiermee kun je alles van water voorzien wat ook bepalend is voor de kwaliteit. In september en oktober vind de oogst plaats. De appels en de peren worden geplukt in voorraadsbakken. Deze bakken worden opgeslagen in koelcellen. Als het product verkocht wordt, wordt het product gesorteerd naar de wensen van de klant.
Steenfruit
Kersen en pruimen vallen onder steenfruit. In grote lijnen wordt dit product het zelfde geteeld als de appels en peren. Het verschil bij kersen is overigens dat het een zeer kwetsbaar product is. Als de kers in een rijpend stadium is, kan het niet tegen te veel regen. Ook is het product interessant voor vogels. Om deze vijanden tegen te gaan, wordt er een overkapping geplaats over de kersen. Hierdoor is het beschermt tegen regen, vogels en hagel. De oogsttijdstip van dit fruit is in de zomermaanden Juni, Juli en Augustus.
Bommelbeef is de naam die u beslist moet onthouden als u van lekker en eerlijk vlees houdt. Wij verkopen duurzaam rundvlees van horecakwaliteit voor een eerlijke prijs rechtstreeks aan de consument in een gevarieerd vleespakket. Voor het samenstellen van deze pakketten fokken en mesten wij zelf Piemontese runderen. Juist het Piemontese vlees is superieur qua kleur, smaak en structuur. Daarbij zorgen korte lijnen voor eerlijk, veilig en vertrouwd boerderijvlees, geproduceerd met respect voor dier en natuur.
Heerlijk Hollands rundvlees van eigen boerderij
Juist van zo iets belangrijks als je dagelijkse voedsel wil je weten waar het vandaan komt, en of het eerlijk, veilig, vertrouwd en verantwoord is geproduceerd. Onze boerderij is een gesloten bedrijf, dat wil zeggen dat alle dieren zelf gefokt worden. Een uitzondering hierop vormt de fokstier, die wordt aangekocht om inteelt te voorkomen. Daardoor is bij ons alles traceerbaar, van geboorte van het kalf tot aan aflevering van het vlees bij u thuis, zodat u met een gerust hart en een goed gevoel kunt genieten van ons heerlijke, duurzame, malse en magere rundvlees. Onze dieren worden ’s zomers geweid in en ’s winters gevoed met gras uit een natuurgebied, wat doordat er geen kunstmest gebruikt wordt en geen chemische onkruidbestrijding plaatsvindt, rijk is aan smakelijke kruiden. En dat proef je weer terug in ons vlees.
Familiebedrijf
Bommelbeef is een echt familiebedrijf. Momenteel omvat het bedrijf ca. 90 ha. land, 45 ha. rond de boerderij en 45 ha. in de uiterwaarden van de Waal in Waardenburg. Op de uiterwaarden wordt uitsluitend gras geteeld, rond de boerderij ligt 28 ha grasland en 17 ha maisland.
De melkveestapel omvat jaarrond zo’n 100 dieren, de zoogkoeientak ongeveer 40.
Op ons bedrijf wordt met natuurlijke dekking gewerkt, een fokstier loopt tussen de koeien. Van de kalfjes die uit de melkveestapel geboren worden, worden de beste vaarskalfjes opgefokt voor vervanging van de melkkoeien, de rest wordt verkocht of afgemest. Van de kalfjes die uit de zoogkoeien geboren worden, worden de stierkalfjes opgefokt en afgemest. Uitsluitend de beste stieren gebruiken wij voor het samenstellen van onze vleespakketten, de overige dieren worden slachtrijp verkocht aan een veehandelaar. Van de vaarskalfjes worden de beste dieren opgefokt voor vervanging van de zoogkoeien, de mindere worden eveneens afgemest.
Onze dieren krijgen in de zomer onbeperkte weidegang, het melkvee rond de boerderij, de zoogkoeien in de uiterwaarden, waar geen chemische onkruidbestrijding plaatsvindt en geen kunstmest gegeven wordt. Vrijwel dagelijks worden de dieren geteld en gecontroleerd. In de winter worden ze opgestald. Dan worden ze gevoerd met het gras wat in de zomer ingekuild is. De mais wordt in de herfst gehakseld en ingekuild.
Bij de zoogkoeien blijven de kalfjes de eerste tijd bij de moeder lopen en kunnen dan onbeperkt melk drinken. Als ze gespeend zijn, worden de stiertjes en de vaarsjes gescheiden van elkaar verder opgefokt totdat ze fok- danwel slachtrijp zijn. De melk van onze melkkoeien wordt elke 3 dagen opgehaald door de Leerdammer Company, die deze melk verwerkt tot, de naam zegt het al, voornamelijk Leerdammer kaas.
Wij zijn Andre en Corine van Erkom en wij hebben een fruitbedrijf in Geldermalsen. Wij telen appels van diverse rassen, waaronder ook oude rassen zoals zoete Ermgaard, Sterappel, Alkmene, Delbare, Elstar en Jonagold. Ook onze peren zijn overheerlijk: Conference, Gieser Wildeman, Saint Remy en Doyenne du Comice. Wij sorteren en verpakken zelf ons fruit en veel daarvan vindt zijn weg in de Betuwe. Ook verkopen wij ons fruit en diverse levensmiddelen direct aan de weg middels onze fruitautomaat.
Ons bedrijf wordt druk bezocht, want de boerderij bevindt zich 300 meter van de rand van de bebouwde kom van Geldermalsen.
Wij startten ons bedrijf in 1989 met aardbeien in de volle grond. In 1992 bouwden wij tunnelkassen om de aardbeien te beschermen tegen negatieve weersinvloeden en gingen wij de aardbeien op hoogte telen zodat de vruchten mooi schoon blijven en er makkelijker geoogst kon worden. Drie jaar later bouwden wij buiten stellingen zodat wij aardbeien van hoge kwaliteit het hele seizoen konden aanbieden. In 2002 voegden wij de verwarmde kas toe. Dit maakt verkoop gedurende het hele seizoen mogelijk, van begin april tot eind december.
In de opvolgende jaren vergrootten wij het aanbod met (herfst)frambozen, bramen en rode en blauwe bessen. Wij verkochten altijd al aan particulieren op bepaalde tijden, maar in 2011 plaatsten wij een gekoelde verkoopautomaat zodat het nu mogelijk is om buiten de normale verkooptijden overheerlijk, vers zachtfruit aan te bieden.
Wij streven naar een zo goed mogelijk geteelt product, met een heerlijke smaak, en wij maken zo min mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en zoveel mogelijk van biologische bestrijding van plaaginsecten en dergelijke.
Ons bedrijf voldoet aan alle milieueisen wat betreft grond, lucht- en waterkwaliteit en wij zijn GlobalG.A.P.-gecertificeerd.
Wij geloven in een eerlijker en rechtvaardiger wereld. Dit bereiken wij door het herstellen van de verbinding tussen boeren en burgers. Door samenwerking en het verkorten van de ketens ontstaan nieuwe rechtvaardige economische systemen die leiden tot verhoging biodiversiteit, werkgelegenheid, gezondheid, begrip en geluk.
Anders denken over processen, markten, ketens, ICT en toepassingen. Voor Amped is waardecreatie een optelsom van veel aspecten waarbij duurzaamheid en KISS centraal staan. Duurzaamheid door efficiëntie, alternatieve inzet van middelen, vereenvoudiging van processen en besparingen met voordelen voor producent en de consument. Amped verbindt zich aan waardecreatie en initieert hiermee samenwerkingverbanden, projecten, campagnes en nieuwe ondernemingen. Het succes van Amped is een samenspel van inhoudelijke en creatieve kruisbestuivingen, nauwe samenwerkingen en elkaar inspireren. Samenwerken aan de beste en meeste effectieve oplossing is ons doel. Al onze ervaringen en kennis van de mens tot mens, agrarische en publieke sector, consumentenmarkten, food, innovatieve ICT, media, communicatie en marketing zie je terug in ons werk. Iets wat we graag delen met jou en wat ons brengt bij onze volgende uitdaging, changing the game.
Amped heeft veel ervaring op het vlak van verkorting van de voedselketen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
© 2024 voedselindebuurt.nl | Een initiatief van Amped Concepts en Local2Local | Naar boven